Kiekkokaupunki Tampere

Tervetuloa kiekon kotiin!

Tampere tunnetaan pitkistä jääkiekkoperinteistään. Suomen ensimmäinen virallinen jääkiekko-ottelu pelattiin Tampereella Pyhäjärven jäällä vuonna 1928. Myös Suomen ensimmäinen tekojäärata ja ensimmäinen jäähalli rakennettiin Tampereelle vuosina 1956 ja 1965. Suomen ensimmäinen jäähalli valmistui Hakametsään vuonna 1965 ja samana vuonna Tampere isännöi ensimmäisiä Suomessa järjestettyjä Jääkiekon MM-kisoja.

Tasan 57 vuotta myöhemmin, keväällä 2022 Tampere isännöi miesten MM-turnausta. Pelit pelattiin upouudella Kannen areenalla ja koko kaupunki huokui kisatunnelmaa. Upea kiekkokevät huipentui Suomen jääkiekkomaajoukkueen voittoon. Keväällä 2023 MM-kiekko palaa takaisin Tampereelle.

Täällä suomalaisen jääkiekon kodissa viihtyy lätkäfani jos toinenkin. Tällä sivulla voit tutustua kaupungin lätkätärppeihin.

Kiekkohistoriaa Jääkiekkomuseossa

Tampereella sijaitseva Suomen Jääkiekkomuseo esittelee jääkiekon historiaa Suomessa. Se on Leijonien MM-pokaalien sekä aidon ja alkuperäisen Kanada-maljan koti. Museokeskus Vapriikissa sjaitsevassa Jääkiekkomuseossa pääset tutustumaan suomalaisen jääkiekkoilun varhaisiin vaiheisiin pelin, varusteiden ja sääntöjen kehityksen kautta.

Kaksi ihmistä ihailee pokaalia Jääkiekkomuseossa.

Tutustu suomalaisen jääkiekon historiaan

Jääkiekkomuseoon!

Ilves vai Tappara? Paikallisjoukkueiden mittelö


Tampereella jääkiekko on elämäntapa: Ilves vai Tappara?, kuuluu perinteinen tamperelainen väittely. Jääkiekon SM-liigassa pelaavat tamperelaiset joukkueet taistelevat paitsi Tampereen herruudesta, pelaavat ne myös Suomen mestaruuksista. Viime kaudella Tappara voitti Suomen mestaruuden ja Ilves pronssia.

Meneillään olevaa SM-liigan tamperelaisjoukkueiden kotiotteluita kannattaa käydä katsomassa.

Pelaa kiekkoa ulkojäillä

Tampereella on pitkät ulkojääperinteet, sillä Suomen ensimmäinen virallinen jääkiekko-ottelu pelattiin Tampereella Pyhäjärven jäällä vuonna 1928 ja Suomen ensimmäinen tekojäärata rakennettiin Tampereelle vuosina 1956. Pidä perinteistä kiinni ja lähde pelaamaan lätkää ulkojäille!

Sääolojen salliessa puistojen peli- ja lähikentistä reilut sata jäädytetään talvisin luistelukäyttöön. Puistokenttien lisäksi on jääkenttiä koulujen pihoilla sekä muita ulkojääkaukaloita ja avojääkenttiä. Kentät ovat käyttökunnossa silloin, kun ne ovat valaistuina illalla.

Suurimmassa osassa kenttiä sallitaan jääpelit. Jääpeleille varatut kentät on aina varustettu jääkiekkomaalein. Osa kentistä on varattu vain pienemmille käyttäjille luisteluharjoittelua varten.

NHL Hockey Day saapuu Tampereelle

Kotimaassaan Kanadassa ilmiöksi kasvanut NHL Hockey Day järjestetään tänä keväänä ensimmäistä kertaa Euroopassa, jossa se rantautuu suomalaisen kiekon kotiin Tampereelle sekä Tsekkeihin. Koko perheen kiekkojuhla järjestetään Tampereella Sorsapuistossa 17.–18. maaliskuuta.

Kaksipäiväinen ilmaistapahtuma kokoaa yhteen kaikenikäiset kiekkofanit ja jääkiekkoyhteisöjen jäsenet. Tapahtumassa nähdään mm. kiekkolegendoja, somevaikuttajia ja live-esityksiä. Tapahtuma huipentuu lauantai-iltana katselujuhliin, jossa seurataan Colorado Avalanchen ja Detroit Red Wingsin välistä runkosarjaottelua.

Lapsi pelaa pöytäjääkiekkoa.

Kiekon kodissa tapahtuu!

Koko perheen NHL-tapahtuma

MM-kisahuuma kiihtyy keväällä 2023


2022 Jääkiekon MM-kisat järjestettiin Tampereella ja Helsingissä, Tampereen toimiessa kisojen päänäyttämönä. Mitaliottelut pelattiin upouudella Kannen areenalla, joka päätyi suomalaisittain erittäin suotuisasti Suomen jääkiekkomaajoukkueen voitettua historian neljännen maailmanmestaruuden.

Tampereella kisahuumasta päästiin nauttimaan myös areenan ulkopuolella. Kiekkokevättä 2022 voi tunnelmoida sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kiekonkoti sekä kiekonkoti.fi-sivustolla.

MM-kisat palaavat Kiekon kotiin jälleen ensi keväänä, kun 2023 Jääkiekon MM-kisat järjestetään Suomen ja Latvian kesken. Tampere järjestää MM-kisat yhdessä Latvian pääkaupunki Riian kanssa. Tampere haluaa toteuttaa jälleen kerran ikimuistoiset kisat koko kaupunkiyhteisön kanssa. Lähde sinäkin mukaan yhteiseen kisahuumaan.

Henkilö maalaamassa kisafanin naamaan Suomen lippua.

Lähde mukaan kiekkohuumaan!

Osallistu!