Kiekkokaupunki Tampere

Tervetuloa kiekon kotiin

Tampere tunnetaan pitkistä jääkiekkoperinteistään. Suomen ensimmäinen virallinen jääkiekko-ottelu pelattiin Tampereella Pyhäjärven jäällä vuonna 1928. Myös Suomen ensimmäinen tekojäärata ja ensimmäinen jäähalli rakennettiin Tampereelle vuosina 1956 ja 1965. Suomen ensimmäinen jäähalli valmistui Hakametsään vuonna 1965 ja samana vuonna Tampere isännöi ensimmäisiä Suomessa järjestettyjä Jääkiekon MM-kisoja.

Tasan 57 vuotta myöhemmin, keväällä 2022 Tampere isännöi miesten MM-turnausta. Pelit pelattiin upouudella Nokia Arenalla ja koko kaupunki huokui kisatunnelmaa. Upea kiekkokevät huipentui Suomen jääkiekkomaajoukkueen voittoon. Keväällä 2023 MM-kiekko palaa takaisin Tampereelle.

Täällä suomalaisen jääkiekon kodissa viihtyy lätkäfani jos toinenkin. Tällä sivulla voit tutustua kaupungin lätkätärppeihin.

Kiekkohistoriaa Jääkiekkomuseossa

Tampereella sijaitseva Suomen Jääkiekkomuseo esittelee jääkiekon historiaa Suomessa. Se on Leijonien MM-pokaalien sekä aidon ja alkuperäisen Kanada-maljan koti. Museokeskus Vapriikissa sjaitsevassa Jääkiekkomuseossa pääset tutustumaan suomalaisen jääkiekkoilun varhaisiin vaiheisiin pelin, varusteiden ja sääntöjen kehityksen kautta.

Kaksi ihmistä ihailee pokaalia Jääkiekkomuseossa.

Tutustu suomalaisen jääkiekon historiaan

Jääkiekkomuseoon!

Tampereen jääkiakkoraitti

”Pelakkaa pojat”, siitä legendaarisesta lauseesta kaikki sai alkunsa. Oppia haettiin luonnonjäiltä ja kaukaloista. Tampere on isännöinyt jääkiekon MM-kisoja jo 1960-luvulla ja kaupunkiin on rakennettu Euroopan ensimmäinen jääkiekkomuseo.

Kulttuuriraitilla pääset tutustumaan jääkiekon historiaan ja lajille tärkeiksi muodostuneisiin paikkoihin.

Mustavalkoinen historiakuva, jossa pelataan jääkiekkoa ulkojäällä.

Lähde jääkiakkoraitille

Kiakkoraitille

Ilves vai Tappara? Paikallisjoukkueiden mittelö


Tampereella jääkiekko on elämäntapa: Ilves vai Tappara?, kuuluu perinteinen tamperelainen väittely. Jääkiekon SM-liigassa pelaavat tamperelaiset joukkueet taistelevat paitsi Tampereen herruudesta, pelaavat ne myös Suomen mestaruuksista. Viime kaudella Tappara voitti Suomen mestaruuden ja Ilves pronssia.

Meneillään olevaa SM-liigan tamperelaisjoukkueiden kotiotteluita kannattaa käydä katsomassa.

Lapsi pelaa pöytäjääkiekkoa.

Kiekon kodissa tapahtuu

Koko perheen NHL-tapahtuma

MM-kisahuuma kiihtyy keväällä 2023

2022 Jääkiekon MM-kisat järjestettiin Tampereella ja Helsingissä, Tampereen toimiessa kisojen päänäyttämönä. Mitaliottelut pelattiin upouudella Nokia Arenalla, joka päätyi suomalaisittain erittäin suotuisasti Suomen jääkiekkomaajoukkueen voitettua historian neljännen maailmanmestaruuden.

Tampereella kisahuumasta päästiin nauttimaan myös areenan ulkopuolella. Kiekkokevättä 2022 voi tunnelmoida sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kiekonkoti sekä kiekonkoti.fi-sivustolla.

MM-kisat palaavat Kiekon kotiin jälleen ensi keväänä, kun 2023 Jääkiekon MM-kisat järjestetään Suomen ja Latvian kesken. Tampere järjestää MM-kisat yhdessä Latvian pääkaupunki Riian kanssa. Tampere haluaa toteuttaa jälleen kerran ikimuistoiset kisat koko kaupunkiyhteisön kanssa. Lähde sinäkin mukaan yhteiseen kisahuumaan.

Henkilö maalaamassa kisafanin naamaan Suomen lippua.

Lähde mukaan kiekkohuumaan

Osallistu!