Tutustu Tampereen kiekkohistoriaan Kiakkoraitilla

Kartta Kiakkoraitista Tampereen keskustan alueella.

Pitkä ja monipolvinen jääkiekkohistoria on yksi syy sille, miksi Tamperetta voi kutsua kiekon kodiksi. Suomen ensimmäinen virallinen jääkiekko-ottelu pelattiin Tampereella Pyhäjärven jäällä vuonna 1928, jonka lisäksi myös Suomen ensimmäinen tekojäärata ja ensimmäinen jäähalli rakennettiin Tampereelle vuosina 1956 ja 1965.

Lajin tamperelaissuosion syitä on kiinnostavaa tarkastella historian perspektiivistä. Suomen Jääkiekkomuseo on koostanut historiallista kiekkokohteista reitin, jota kulkemalla lajin tamperelaisjuuriin pääsee tutustumaan. Reitti on nimetty tamperelaisittain Kiakkoraitiksi, ja se löytyy Tampere.Finland-sovelluksesta. Raitille on koottu yhteensä seitsemän kohdetta:

  • Pyynikin portaat
  • Pyhäjärven luonnonjäät
  • Koulukadun kenttä
  • Eteläpuiston kenttä
  • Suomen Jääkiekkomuseo
  • Nokia Arena
  • Hakametsän jäähalli
Noora Federley.

Kuinka Kiakkoraitille lähdetään?

Lataa ennen raitille lähtöä Tampere.Finland-sovellus:

Avaa sovellus ja klikkaa etusivulla olevaa ”Kiekon koti” -kuvaketta. Avaa kohta ”Matkailijan palvelut” ja klikkaa ”Näytä kiekkoraitti” -painiketta. Nyt olet valmis aloittamaan kierroksen joko kotisohvalta tai kulkemalla reitin haluamassasi järjestyksessä.

Vaihtoehtoisesti voit myös ladata Kiakkoraitti-pdf-dokumentin:

Lataa Kiakkoraitti-dokumentti (pdf)

Tutustu muuhun kiekkoteemaiseen oheisohjelmaan!

2022 Jääkiekon MM-kisojen aikana monet toimijat järjestävät oheisohjelmaa ympäri Tamperetta. Löydät oheisohjelmat kootusti Kiekon koti -kalenterista.

Kiekonkoti.fi-sivustolle on koostettu Tampereen kiinnostavimpia kohteita, jotka kaikki ovat kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.