Tältä näyttävät Tampereen kesäkadut

Tuomiokirkonkadulla ihmisvilinää ja värikkäitä somistenauhoja. Havainnekuva.

Tampereen kesäkatukokeilujen suunnitelmat ovat valmistuneet. Kesäasun saavat Aleksis Kiven katu, Kuninkaankatu ja Tuomiokirkonkatu. Katujen rakentaminen aloitetaan maanantaina 25.4.2022 ja niiden on tavoitteena valmistua 11.5. mennessä. Katukokeilut kestävät 31.8.2022 saakka.

Pinkki puinen portti Tuomiokirkonkadulla, kukkaistutuksia, terasseja ja katumaalausta.

Sitowise.

Havainnekuva Tuomiokirkonkadun kisakadusta

Tampereen kesäkatukokeilut laajenevat tulevana kesänä kolmelle katuosuudelle: Kuninkaankadulla Hämeenkadulta Satakunnankadulle, Tuomiokirkonkadulla Sorin aukiolta Kyttälänkadulle ja Aleksis Kiven kadulla Hämeenkadulta Laukontorille.

Aleksis Kiven kadulla kokeilua jatketaan kesän 2021 mukaisella toteutuksella. Katualueelle viihtyisyyttä lisätään kukkaistutuksilla ja ravintolaterasseilla. Suomen kansalliskirjailijan mukaan nimetylle kadulle tuodaan myös Maija Kovarin sanataideteos ”Kosken kuulemat”. Hidaskadun nopeusrajoitus on 20 km/h.

Kuninkaankatu otetaan rohkeammin kahviloiden ja ravintoloiden asiakkaiden käyttöön, kun osa terasseista sijoitetaan keskemmälle kävelykatua. Ravintolatarjonta kadun varrella myös kasvaa, kun Kauppakadun päädyssä avautuu uusi laadukas ravintolakoju. Katu koristellaan muun muassa värikkäillä istutuksilla ja näyttävillä ripustuksilla.

  • Suunnitteilla on kiinnittää kadun yläpuolelle noin 300 leijaa. Toivottavasti saamme tästä yhtä instagrammattavan kohteen, mitä sateenvarjokadut ovat Euroopassa, kuvailee hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen.

Tuomiokirkonkatu toimii 2022 Jääkiekon MM-kisojen virallisena kisakatuna. Kisailmeen mukainen värimaailma toistuu muun muassa kadun varrelle ripustettavissa kankaissa, asfalttimaalauksissa sekä kukkaistutuksissa.

  • Kisakadun rooli on houkutella Nokia Arenan ja keskustan välillä kulkevia ihmisvirtoja Tuomiokirkonkadulle. Se on Rautatienkatua rauhallisempi kulkuyhteys ja kadun varrella on palveluita sekä terasseja, kertoo hankekehityspäällikkö Henri Väänänen.

Kisakadun järjestelyt vaikuttavat myös liikenteeseen, sillä 13.–29.5.2022 Verkatehtaankatu –  Otavalankatu väli on kävelykatu. Kisojen jälkeen Verkatehtaankatu – Otavalankatu väli muutetaan hidaskaduksi.

Kesäkatukokeilujen suosio määrittää tulevia toimenpiteitä

Kesäkatujen vaikutukset tutkitaan yritys- ja kävijäkyselyillä. Kyselyistä saadut tulokset antavat suuntaa katualueiden tulevaisuudelle ja mahdollisten pysyvien muutosten toteuttamiselle.

  • Tarkoitus on testata millaisilla ratkaisuilla saadaan lisää sykettä ja viihtyisyyttä Tampereen keskustaan, joka korreloi suoraan yritysten, asukkaiden ja vieraiden hyödyksi, summaavat Siitonen ja Väänänen.

Kesällä 2021 toteutettu Aleksis Kiven kadun hidaskatukokeilu näytti mallia, millaisia tuloksia väliaikaisella kesäkatupilotilla voidaan saada. Pilotista tehdyn tutkimuksen mukaan kokeilu kasvatti kadun varrella toimivien yritysten liiketoimintaa, lisäsi merkittävästi kadun viihtyisyyttä ja sen houkuttelevuutta niin kulkuyhteytenä kuin asiointipaikkana.

Kuninkaankadun ja Kauppakadun pääty, leijoja katualueen yläpuolella. Kukkaistutuksia, myyntikoju ja käveleviä ihmisiä.

Havainnekuva Kuninkaankadun kesäkadusta.

Lisätietoja

Kuninkaankatu ja Aleksis Kiven katu
Hankekehityspäällikkö
Mikko Siitonen
puhelin 041 730 3249
sähköposti mikko.siitonen@tampere.fi

Tuomiokirkonkatu
Hankekehityspäällikkö
Henri Väänänen
puhelin 044 430 9968
sähköposti henri.vaananen@tampere.fi

Uutinen julkaistu alunperin 22.4.2022 tiedotteena Tampere.fi:ssä.